Delovanje

Stroj deluje mirno in enakomerno saj je rezilo-polž ves čas v prijemu z lesom. Posledica tega je tudi manj ropota pri delu. Posledično je delo mirnejše in je potrebna tudi manjša moč pogonskega stroja.

Povečano zanimanje kaže tudi v splošnem za energetske predelave, saj je vedno več zanimanja za kurjenje z lesno biomaso. Zakaj bi to puščali v gozdu, če nam lahko popravi družinski proračun.

Prikaz delovanja

Stroj deluje brez pripomb, vendar gremo od začetka.

Stroj v zaprtem-skladiščnem ali transportnem položaju.

Glavni del stroja, stožčasti polž, je skrit za polnilnim jaškom in je podajalni in rezalni del ob enem.

Jašek je opremljen z mehanizmom z varnostnim okvirjem, ki deluje na poteg ali potisk. Okvir sproži zaporno loputo v jašku, če bi prišlo do kakšnega koli pritiska ali potega na varnostni okvir s silo 100 do 150 N.

Vse skupaj je gnano prek kardanskega pogona, ki je zavarovan po vseh predpisih. Na sliki je viden tudi tritočkovni traktorski priklop.

Naklon izmeta je mogoče regulirati z loputo na koncu izmetnega kanala.

Izhodni kanal je možno tudi obračati in tako določiti mesto izmeta, bolj naprej ali nazaj. Na drobilec se pritrdi s hitro spojko.

Namesto izhodnega kanala se lahko montira polnilec vreč. Polnjenje v vreče je zelo praktično, saj za skladiščenje ni potrebno imeti nekega posebnega prostora. Vreče se zložijo na paleto in se vse skupaj pokrije. Zrak ima dovolj prostora za kroženje, da se les lepo suši. In še zadnja prednost je, da sekance kar z vrečo znosimo v kurilnico. In še zadnja prednost je, da sekance kar z vrečo znosimo v kurilnico.

Vreča za polnjenje se prav tako dobijo lahko pri meni lahko jih pa kupite tudi v kmetijski zadrugi. Priporočljive dimenzije vreč so 60 cm širine in 100 cm dolžine-višine.

Polnilec vreč se izdobavlja kot dodatna oprema.

V spodnjih vrečah je les vej, ki smo jih nasekali. V zgornjima dvema so “rozge” les od obrezane vinske trte iz vinograda.

Iz priložene fotografije vidimo, kako na kratko nareže rozge-veje vinske trte.

V uvodu, eden od stavkov pravi, da so tu sekanci razklani tudi po dolžini in se hitreje sušijo.

Sedaj se vidi na kaj je bilo s tem mišljeno.

Seveda pa nikdar ne drobimo samo ravne okleščene veje. Dostikrat so to veje in vejice takrat pa taka drobljena mešanica sledečega videza.

Tudi s transportom ni težav, saj cel stroj tehta le 205 kg in ga je mogoče prepeljati na majhni avto prikolici, če ga nimate nameščenega na traktorju. Cel stroj smo zložili tudi že v Berlingota. Polnilni jašek se da sneti brez orodja v nekaj sekundah tako, da vse skupaj ne zgleda tako mogočno.

Za tiste, ki so še bolj pedantni in bi radi imeli vse pod kontrolo pa lahko poudarim, da je stroj narejen po vseh predpisih in veljavnih normah, ki so zahtevane v EU, to dokazuje tudi z CE oznako in slovenskimi navodili.

EU standard po katerem je narejen je: EN 13 525 :2005 + A2 :2009

Ta dokument opredeljuje varnostne zahteve in njihovo preverjanje za načrtovanje in izdelavo prenosnih, tj. samognanih, nošenih, polnošenih in vlečenih sekalnikov, ki se uporabljajo v gozdarstvu, kmetijstvu, vrtnarstvu in krajinskem oblikovanju.